Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Κατάργηση τροφείων σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα
Στην κατάργηση των τροφείων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για τις οικογένειες που έχουν καθαρό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ, προχώρησε ο δήμος Πάτρας. Παράλληλα, δεσμεύεται να συνεχίσει τη διεκδίκηση για έκτακτη κρατική επιχορήγηση, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε Προσχολική Αγωγή.
Με σχετική δήλωσή του, ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, υπογραμμίζει: «Το πρόβλημα της κάλυψης των αναγκών στην Προσχολική Αγωγή, εξακολουθεί να είναι οξυμένο και στην πόλη μας. Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης με τη συναίνεση της ΚΕΔΕ, για την επιπλέον εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, για τη φιλοξενία παιδιών στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς δεν αλλάζει την κατάσταση.
Και στην Πάτρα, εκατοντάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών μένουν εκτός Παιδικών Σταθμών. Συγκεκριμένα, από περίπου 2.000 αιτήσεις, ικανοποιήθηκαν μέχρι τώρα οι 1.063. Η Δημοτική Αρχή από τις πρώτες μέρες, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι είναι σοβαρό το πρόβλημα για τα νέα ζευγάρια, αλλά και για τα ίδια τα παιδιά να μένουν έξω από την Προσχολική Αγωγή, εξάντλησε ό,τι περιθώριο είχε, ώστε να φιλοξενηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα. Προσπαθούμε να λύσουμε όσα προβλήματα υπήρχαν σε επίπεδο υποδομών, ώστε να φιλοξενηθούν άλλα 120, διαδικασία που ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες και θα δώσει μια μικρή ανάσα στις οικογένειες.
Σ' αυτήν, λοιπόν, τη λογική και την κατεύθυνση να ελαφρύνουμε τη λαϊκή οικογένεια που σηκώνει αποκλειστικά τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προχωράμε στην κατάργηση των τροφείων για την περίοδο 2014-2015, για τις οικογένειες που έχουν καθαρό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ.
Τονίζουμε ότι αυτό δεν συνιστά συνολική λύση του προβλήματος, γι' αυτό και θα συνεχίσουμε ως Δημοτική Αρχή να απαιτούμε από την κυβέρνηση, να δώσει τώρα έκτακτη κρατική επιχορήγηση, για να αντιμετωπιστεί η σημερινή κατάσταση και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Με τους γονείς και το σύνολο του Πατραϊκού λαού, διεκδικούμε τα αυτονόητα:
-- Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, να μη γίνει καμία απόλυση.
-- Οι εργαζόμενοι και στον τομέα της Προσχολικής Αγωγής να έχουν μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
-- Διεκδικούμε σταθερή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα όλων των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή, για αποκλειστικά δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς, με κτιριακή επάρκεια και υποδομή, με δωρεάν σίτιση χωρίς τροφεία και μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό.
Οι λαϊκές οικογένειες, τα νέα ζευγάρια, οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς χρειάζεται να εντείνουν τους αγώνες τους ενάντια σ' αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική.
Αν για την κυβέρνηση τα παιδιά μας είναι κόστος, για μας είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε»

Αναδημοσίευση από Ριζοσπάστη 8/10/2014