Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΓΕΝΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΟ, ΦΘΗΝΟ ΝΕΡΟ
ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΤΑ

Οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Δέλτα καλούν όλους τους  δημότες να ξεσηκωθούν και να αγωνιστούν ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα του νερού. Ένα πρόβλημα  που από δεκαετίες βασανίζει  τους κατοίκους των χωριών μας.
Ενώ από χρόνια επιστημονικοί φορείς, μετρήσεις και μελέτες απέδειξαν με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι το νερό μας είναι ακατάλληλο για την εξυπηρέτηση των  βασικών μας αναγκών, οι υπεύθυνοι (κυβέρνηση, δημοτικές αρχές, ΕΥΑΘ) συνεχίζουν να  εγκληματούν σε βάρος της υγείας των λαϊκών οικογενειών.
Σ’ αυτό ήρθαν να προστεθούν νέα προβλήματα που σχετίζονται άμεσα με το ξεπούλημα κάθε δημόσιου αγαθού αντιμετωπίζοντάς το ως εμπόρευμα προκειμένου να εξασφαλίσουν όλο και μεγαλύτερο κέρδος οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Τα φαινόμενα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σήμερα που τα εισοδήματα των λαϊκών οικογενειών, εργαζόμενων, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων πόλης και χωριού, ανέργων, νεολαίας δέχονται βάρβαρη επίθεση οδηγώντας και με αυτόν τον τρόπο σε πλήρη εξαθλίωση το λαό.
Ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ
Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ θα σημάνει την απόλυτη απελευθέρωση της τιμής του πρώτου κοινωνικού αγαθού με την υπαγωγή του στους νόμους της αγοράς. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του νερού που θα το καταστήσει ως προϊόν πολυτελείας για την μεγάλη μερίδα του λαού. Η κυβέρνηση πουλάει δημόσιο πλούτο στα μονοπώλια το νερό  για να μαζέψει χρήματα προκειμένου να  πληρώνει δάνεια και τοκοχρεολύσια. Σ’ αυτή της την αντιλαϊκή προσπάθεια θυσιάζει και το νερό του λαού ξεπουλώντας την ΕΥΑΘ. Είναι άλλωστε δέσμευση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης το ξεπούλημά της, αδιαφορώντας και για τις τσέπες μας και για την υγεία μας.
Συνεχής αύξηση της τιμής μονάδας του νερού
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η τιμή μονάδας του νερού αυξήθηκε κατακόρυφα λόγω της τιμολογιακής πολιτικής που ασκεί η ΕΥΑΘ στις περιοχές που καλύπτει. Ταυτόχρονα, στην περιοχή μας εδώ και χρόνια λειτουργεί ως δυνάστης, αντλώντας υπόγεια ύδατα από περιοχές του Δήμου χωρίς καμία ανταπόδοση, υποβαθμίζοντας περιβαλλοντικά αυτές τις περιοχές. Επιπλέον, έρχεται σήμερα να επιβάλλει δυσβάσταχτους όρους στους δημότες προκειμένου να συνδέσει τα χωριά μας με τον κεντρικό αγωγό της. Διεκδικεί ταυτόχρονα τα 7 εκατομμύρια ευρώ από οφειλή του πρώην Δήμου Εχεδώρου, για την οποία οι ευθύνες βαραίνουν τόσο τις προηγούμενες δημοτικές αρχές όσο και την ίδια.
Δημόσιος φορέας διαχείρισης υδάτινων πόρων
Καμιά ιδιωτική επιχείρηση η οποία λειτουργεί προς όφελος των κερδών της δεν μπορεί να αποτελέσει εγγυητή της υγείας και της οικονομίας της λαϊκής οικογένειας. Μοναδικός εγγυητής μπορεί να είναι ένας δημόσιος φορέας διαχείρισης υδάτινων πόρων ενταγμένος σε μια σχεδιασμένη κεντρικά πολιτική που το νερό, μαζί με άλλα κοινωνικά αγαθά, θα αντιμετωπίζεται και θα αποτελεί συστατικό για την υγεία, πρόοδο και την παραπέρα προς όφελος του λαού ανάπτυξη.Σε αυτό το ζοφερό κλίμα έρχεται να προστεθεί η στάση της δημοτικής αρχής και του ΔΣ της ΔΕΥΑΔΔ που επικαλούμενοι
ü      πότε την οικονομική ασφυξία των Δήμων  
ü      πότε την αδυναμία εισπρακτικού μηχανισμού λόγω έλλειψης προσωπικού
ü      κυρίως όμως μεταθέτοντας την ευθύνη στους «κακούς δημότες που δεν πληρώνουν ή δεν θέλουν να πληρώσουν»
αποδέχονται και υπερασπίζονται στην ουσία την πολιτική που φορτώνει νέα βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών. Με αυτόν τον τρόπο, η δημοτική αρχή συμπράττει και πραγματοποιεί μια πολιτική αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων.
Αδιαφορία για την ποιότητα του νερού
Οι κάτοικοι των δημοτικών διαμερισμάτων των πρώην Δήμων Αξιού και Χαλάστρας έχουν να καταθέσουν την αρνητική τους εμπειρία από την παρεχόμενη ποιότητα του νερού που τρέχει στις βρύσες τους χρόνια τώρα. Το τελευταίο όμως φαινόμενο με ευθύνη της δημοτικής αρχής και της ΔΕΥΑΔΔ να μην πραγματοποιήσει για ένα ολόκληρο εξάμηνο ποιοτικούς ελέγχους στο σύνολο των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου αποτελεί πρόκληση και είναι θέμα περεταίρω διερεύνησης μιας και αποτελεί εγκληματική πράξη σε βάρος της δημόσιας υγείας του συνόλου του πληθυσμού του Δήμου.
Επιβολή χαρατσιού 80% επί της πραγματικής κατανάλωσης
Εντελώς αυθαίρετα χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ή στο ΔΣ της ΔΕΥΑΔΔ η πλειοψηφία απέστειλε λογαριασμούς για το πρώτο εξάμηνο του 2012 στο δημοτικό διαμέρισμα του Ανατολικού επιβάλλοντας χαράτσι 80% επί της πραγματική κατανάλωσης. Η παραπομπή σε νόμο του 1980 εκτός από αυθαίρετη είναι και αφελής γιατί δεν μπορεί να μας απαντήσει ποια μελέτη ή έργο έχει εξαγγελθεί στο Ανατολικό ώστε να καταστεί το νερό καταναλώσιμο. Να σημειωθεί ότι η τιμή μονάδας του νερού αυξήθηκε στα τελευταία τέσσερα χρόνια στο πρώην Δήμο Εχεδώρου κατά 40%, στους πρώην Δήμους Χαλάστρας, Αξιού έως και 150%.
Αδιαφανείς έως σκανδαλώδεις διαδικασίες προμηθειών της ΔΕΥΑΔΔ
Η ίδια η λειτουργία της ΔΕΥΑΔΔ με αφανείς διαδικασίες και σκανδαλώδεις προμήθειες, δικαιώνει τη θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης που τάχθηκε ενάντια στη σύστασή της και καταψήφισε τον κανονισμό λειτουργίας της.
Συντονισμένα να διεκδικήσουμε:
Διασφάλιση πόσιμου, καθαρού, φθηνού νερού που στις παρούσες συνθήκες μεταφράζεται:
Ø      Άμεση σύνδεση όλων των οικισμών του Δήμου με τον κεντρικό αγωγό της ΕΥΑΘ
Ø      Τοποθέτηση υδρόμετρων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα όπου δεν υπάρχουν
Ø      Έλεγχος και άμεση αντικατάσταση του εσωτερικού υδρευτικού δικτύου όπου απαιτείται
Ø      Μείωση 35% στην τιμή κυβικού από την τιμή που καθόρισε το δημοτικό συμβούλιο
Ø      Κατάργηση του 80% στους λογαριασμούς του νερού και για το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα
Ø      Να μην περάσουν τα σχέδια καμιάς ιδιωτικοποίησης στο νερό είτε μέσω της ΔΕΥΑΔΔ είτε μέσω της ΕΥΑΘ
Ø      Ενιαίος δημόσιος φορέας διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΤΑ
Καλούμε την Δευτέρα 15 Οκτώβρη, ώρα 19:00μ.μ.,
στην πλατεία Χαλάστρας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας